Babbelen over boeken 'Klein land' van Gaël Faye (16 januari)

Elke zes weken kan je in de Bib samen met een leesgids gedachten uitwisselen over een boek. Op donderdag 16 januari bespreken ze om 20u ‘Klein land' van Gaël Faye. Het boek kan je lenen in de Bib.

In 1992 is Gabriël tien jaar. Zijn vader is Frans en blank, zijn moeder is Rwandese, zwart en Tutsi. Samen met zijn vriendjes uit dezelfde straat beleeft hij een gelukkige kindertijd in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi.

Als zijn ouders scheiden, blijven hij en zijn zusje bij hun vader wonen. Langzamerhand verandert de onbezorgde tijd: de burgeroorlog tussen Hutu’s en Tutsi’s dringt hun leven binnen. De boeken die hij leent van een buurvrouw maken het hem mogelijk om de verschrikkingen het hoofd te bieden.

Als hij twintig jaar later vanuit Frankrijk teruggaat, realiseert hij zich wat er allemaal gebeurd is. Het ik-verhaal dat je letterlijk naar de keel grijpt is geïnspireerd op de jeugd van de schrijver, een succesvolle Franse rapper.

Hoewel er vreselijke dingen gebeuren, blijft de toon licht. De zinnen zijn poëtisch, muzikaal en er spreekt een enorme liefde uit voor het Afrikaanse land en zijn mensen. Deze debuutroman heeft meerdere prijzen gewonnen, zoals de Prix Goncourt des lycéens.

Bekijk het boek in de catalogus van de Bib.