Boek Nederlands

In het geding

John Grisham (auteur), Hugo Kuipers (vertaler), Nienke Kuipers (vertaler)

In het geding

John Grisham (auteur), Hugo Kuipers (vertaler), Nienke Kuipers (vertaler)
In een proces tegen de Amerikaanse tabaksindustrie probeert de verdediging op alle mogelijke manieren een veroordeling te voorkomen.
Titel
In het geding
Auteur
John Grisham
Vertaler
Hugo Kuipers Nienke Kuipers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The runaway jury
Uitgever
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, © 2019
464 p.
ISBN
9789400510401 (paperback)

Besprekingen

Amerika staat voor een van de grootste processen uit zijn geschiedenis. De weduwe van een roker klaagt de grootste tabaksproducent aan en eist een enorm schadebedrag. Niet de uitspraak op zich is belangrijk, maar er kan een precedent geschapen worden waarbij iedere roker een proces zou kunnen aanspannen... De vier grote tabaksfirma's verenigen zich en zetten het groot geschut in: Rankin Fitch, een manipulator eerste klas die niet terugdeinst voor louche praktijken om zijn ongeslagen record aan gewonnen processen te behouden. De advocaten van de klager zetten, onder druk van de media, ook alle zeilen bij. Het proces verloopt met wisselend succes en beide zijden proberen onrechtstreeks juryleden te manipuleren. Maar dan komt de kat op de koord in de persoon van Jurylid Nr 2. Deze man, van wie niemand de achtergrond kan peilen, groeit uit tot de spelbepalende figuur. Hij beweert het proces te kunnen winnen of verliezen. Welke kant gaat hij uit? Met de hulp van een al even mysterieus vrie…Lees verder
In Biloxi, Mississippi, wordt een proces gevoerd tegen de tabaksindustrie die wordt aangeklaagd door de weduwe van een zwaar rokende en aan longkanker overleden echtgenoot. De tabaksindustrie brengt zijn verdediging in stelling: een organisatie geleid door Rankin Fitch die op iedere manier een veroordeling moet voorkomen: intimidatie, bedreiging, chantage, manipulatie en trainering van de rechtsgang. Ze hebben buiten Nicholas Easter en zijn vriendin Marlee gerekend. Nicholas slaagt erin tot jurylid gekozen te worden en Marlee doet veldwerk. De schrijver (19550 heeft een goed plot bedacht en dit op een verontrustende manier uitgewerkt: het gaat in de rechtszaal niet om het recht, maar louter om geld; en het Amerikaanse systeem van schadevergoeding heeft weinig met schade, maar alles met hebzucht te maken. Een spannend verhaal met zwart-wit getekende hoofdpersonen en een verrassende ontknoping. Een geslaagde roman van de meester van de 'legal thriller'.